Wiz-Art 2018

7 днів, більше 20 кінопоказів, 127 фільмів, 7 освітніх подій, дискусії, майстер-класи, вечірки і виступи у різних локаціях Львова.

Тема цьогорічного фестивалю: ТЕ,ЧОГО МИ НЕ БАЧИМО або ж WHAT WE DON’T SEE.

Зараз як ніколи в світовій історії людство здатне сприймати та бачити більше. Ми поглинаємо багато інформації та дивимося на речі, що нас оточують, але майже не розглядаємо їх по-справжньому чи говоримо про це. Фестиваль – це саме те місце, де можна говорити, дивитися, шукати і віднайти відповіді на ті питання, які з‘являються в наших серцях та головах” – зазначає програмна координаторка кінофестивалю Ольга Райтер. Саме тому цьогорічний одинадцятий кінофестиваль прагне звернути увагу на те, що ненавмисне або ж спеціально залишається поза увагою, те, що заховане в глибині чи лежить на поверхні, але ТЕ, ЧОГО МИ НЕ БАЧИМО.

11  Львівський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art триває рівно тиждень з 6 по 12 серпня. Центральною локацією стане Кінопалац на Театральній – один із найстаріших діючих кінотеатрів міста з 1998 року. Події також відбуватимуться у Центрі міської історії, Органному залі, OPEN-AIR на площі між вул. Куліша, вул. Під Дубом та вул.Цехова, у дворику львівського кафе та простору “Druzi”, тощо.

Офіційне відкриття міжнародної частини фестивалю відбудеться вже 9 серпня у великій синій залі Кінопалацу на Театральній. Глядачів чекає підбірка найкращого з усіх показів фестивалю, а також спеціальний аудіовізуальний перформанс.

У міжнародній програмі кінофестивалю цього року представлено 127 фільмів з усього світу, відібраних програмним відділом з 1458 поданих фільмів.

У міжнародному короткометражному конкурсі візьмуть участь 16 фільмів з 13 країн світу, що змагатимуться за грошову винагороду – гран-прі, а також за кращу режисуру та сценарій. Від холодної півночі Канади до мирної Індії, незвичайні історії, яких ми не бачимо на щодень, не встигаємо помітити та осмислити за лаштунками нашої пам’яті та щоденного ритму. 

У національному конкурсі змагатимуться 9 українських фільмів. Серед них

переможець конкурсу Mystreetfilms на цьогорічному фестивалі кіно та урбаністики 86 – “ДІОРАМА” Зої Лактіонової, найкращий фільм кінофестивалю «Молодість 2018» – спортивна драма “ШТАНГІСТ” Дмитра Сухолиткого-Собчука, документальний фільм-дослідження Світлани Шимко “ЩАСЛИВІ РОКИ”, нова робота “MIA DONNA 17” Павла Острікова та інші.

Найкращі короткометражні фільми визначатиме міжнародне журі фестивалю у складі трьох представників кіноіндустрії: фестивального відбірника та консультанта Массіміліано Нардуллі (Італія),  режисера Марка Реймонда Вілкінса (Швейцарія), якого номіновали на Оскара, продюсерки та програмної координаторки фестивалю Docudays Дарії Бассель (Україна).

Насиченим є блок позаконкурсних показів – британські короткі метри з Лондонського фестивалю короткометражних фільмів «BEST OF BRITISH», актуальні та резонансні переможці багатьох фестивалей “ФЕСТИВАЛЬНІ ХІТИ”, відверті фільми для дорослих «MIDNIGHT SEXY SHORTS», герої робочого класу «#ЯЛЮБЛЮСВОЮРОБОТУ»,  короткі метри для підліткової аудиторії “ФІЛЬМИ ДЛЯ ДІТЕЙ 12+”, урбаністичні фільми “НА ПЕРЕХРЕСТІ” та інші. Також під час спеціальної презентації будуть представлені роботи випускників Wiz-Art Film School. Для візуалів підготували справжній перфоманс “SOUND & VISION”– перегляд фільмів  під органні імпровізації композитора Івана Остаповича.

Глядачі зможуть не лише побачити, але й почути більше, під час тематичних лекцій та майстер-класів, які відбуватимуться паралельно із кінопоказами у щорічній освітній лабораторії Wiz-Art Lab. Запрошуємо на ранкову каву та розмову про те, як зробити кінофестиваль, за участі фестивальних організаторів Ольги Райтер, Філіпа Ілсона, Массіміліано Нардуллі та Дарії Бассель. Режисери Павло Остріков (Україна), Урія Герц (Ізраїль) проведуть зустрічі у форматі Q&A, а Марк Реймонд Вілкінс (Швейцарія) розповість про пошук історій, розробку сценарію та роботу над помилками.

Також заплановано кілька спеціальних кінопоказів, де команда фестивалю разом з партнерами “Освітнім центром з прав людини” та платформою “Вперше”, проведуть дискусії та обговорення про рівність та сексуальну освіту, стереотипи, які не дають суспільству побачити ситуацію або явище насправді.


Повна програма заходів вже доступна на сайті фестивалю. Вхід на ряд подій буде безкоштовним та доступним всім охочим. Квитки на покази та фестивальні абонементи можна придбати на сайті gastroli.ua