Ольги Макарчук про анімацію-трансформацію

розміщено в: новини | 0

3-го фестивального дня Wiz-Art 2014 відбувся майстер-клас режисерки Ольги Макарчук «Анімація-трансформація». Спочатку режисерка розповіла про історію та приклади використання прийому метаморфоз в анімації, після чого всі охочі змогли долучитись до створення спільного анімаційного фільму.

Трансформація в анімації існує від самого початку, коли сама анімація взагалі зародилась. Ще в 1906 аніматор Джеймс Стюарт Блектон малював на дошці крейдою фільм «Комічні фази смішних облич», постійно підтираючи крейдою і трансформуючи обличчя жіночок у вікторіанських костюмах і дядечок у дивних капелюхах. Відтоді метаморфози в анімації широко використовуються.

Приклади анімації-трансформації

Білл Плімптон (Bill Plympton)— американський режисер, який сам намалював сім повних метрів та приблизно 40 коротких.

Your face (1987)

Міраі Мізуе (Mirai Mizue)— представник японської школи анімації. Їхні фільми динамічні, ритмічні, «японські». Фільм Wonder він робив 365 днів, цілий рік щоденно.

Кілька років тому з’явилась мода на всілякі трансформації. Анімаційна студія Buck в Лос-Анджелесі зробила рекламу, натхненну творами Хантера Томпсона — для промоції книжок. Вийшов повноцінний короткометражний фільм.

Good books

Прийом перетворень досить активно використовується у музичних відео. Наприклад, у відео Let go від The Japanese popstars (реж. Дейвід Вілсон).

Наступна річ — проект аргентинського аніматора Данте Забалла (Dante Zaballa). Він створив ключові кадри для анімації та розіслав їх всім своїм друзям. Вони намалювали персонажів, які їм подобаються. І так з’явився такий проект, напіванімація, напівперфоменс. Люди, які не вміють малювати анімацію, створювали персонажів, які їм подобаються — 216 малюнків. І з цього вийшов «Doodle project».

Таким був творчий процес створення анімації учасниками майстер-класу:

 

 

 

 

Ось що створили учасники за годину майстер-класу:

Підготував Володимир Сухий

Фото: Марія Маїк та Ляна Труш